Brexit- Acordul de retragere

Acordul de retragere agreat între Uniunea Europeană și Regatul Unit a intrat în vigoare la 1 februarie 2020. Acordul prevede o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, în cursul căreia nu vor exista schimbări ale statutului cetățenilor britanici în România, aceștia putând să-și exercite în continuare dreptul de a munci, studia sau circula pe teritoriul țării noastre, conform reglementărilor europene aplicabile cetățenilor Uniunii Europene.

Așadar, regulile de coordonare pentru lucrătorii migranți din și în Regatul Unit prevăzute de Regulamentele europene (CE) nr. 883/2004 și nr. 987/2009 se vor aplica în continuare până la data de 31 decembrie 2020.

Cetățenii români care au activitate în Regatul Unit vor avea dreptul să primească beneficii pentru copii din acest stat, iar cetățenii britanici care lucrează în România vor continua să primească beneficii pentru copii din România. Se va aplica în continuare principiul totalizării perioadelor de activitate în vederea acordării dreptului la indemnizația pentru creșterea copilului.

 

Informații pentru cetățenii români

Cetățenii romăni  sosiți în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020, care intră sub incidența Acordului de retragere, vor beneficia de dreptul la prestații familiale în baza principiilor prevăzute de regulamentele europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Pentru aceasta vor trebui sa se inregistreze pentru  pentru obținerea noului statut de rezident.

Informații suplimentare despre procedura de înregistrare  gasiți aici : http://www.mae.ro/node/52928


Informații pentru cetățenii britanici                  

Dacă cetățenii britanici din Romănia și-au exercitat dreptul la libera circulație înainte de sfârșitul perioadei de tranziție (31 Decembrie 2020 ), aceștia pot beneficia în continuare de drepturile la prestații familiale, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Dovada că acestea sunt acoperite de Acordul de retragere poate fi făcută cu documentele care atestă dreptul la ședere pe teritoriul României, care sunt emise în conformitate cu legislația română. Cetățenii britanici pot prezenta, de asemenea, contractul de muncă sau orice alte documente care atestă că au fost supuși legislației române înainte de sfârșitul perioadei de tranziție care va atesta activitatea profesională sau reședința în RO. Dispozițiile Acordului de retragere se aplică membrilor familiei și descendenților acestora, inclusiv copiilor născuți după sfârșitul perioadei de tranziție.

Informatii suplimentare aici : https://mmuncii.ro/j33/index.php/en/legislation/6045-brexit-information-for-uk-citizens